O nás

Jak to vzniklo?

Původní myšlenka vznikla před pár lety v úvaze, proč v obchodě na prvních místech nacházíme např. cibuli z Egypta, rajčata ze Španělska atd. a proč není v popředí lokální produkce, jak je tomu zvykem v okolních zemích?

K tomu se přidal zájem o metody pěstování metodou "no-till" / "no-dig", tedy postupy minimalizující půdní zpracování pro zachování půdní struktury, přesněji přiblížení se stavu a koloběhu živin v přírodě.

Zde musíme zmínit jako velkou inspiraci pro začátek Charlese Dowdinga (UK) a Jesseho Frosta (US), zejména skrze jejich YouTube kanály a neuvěřitelné množství zkušeností a rad do začátků i pro zkušené pěstitele, které touto formou předávají.



Jaký je aktuální stav?

V současné chvíli probíhá evaluační pěstování na přibližně 200 m2, pro testování výše popsaných metod v našich podmínkách a nutné přispůsobení jednotlivých postupů. Během příštího roku bychom rádi zahájili první rok produkce za účelem prodeje.

Letos jsme se navíc rozhodli nabízet částečně i služby v zemědělství, především v dopravě, pícninářství  a menší míře i servisy strojů.


Jaký plán do budoucna?

Cílem, nebo možná určitou metou, je dosáhnout pěstování zeleniny na ploše přibližně 4000-6000 m2 a produkovat zeleninu pro blízké okolí.

S postupným rozšiřováním, především vlastních pozemků, je také plánováno pěstování jáhel, pohanky, máku a podobně.